Как да изберем климатик ?

На пазарът на климатична техника се предлага голямо разнообразие от продукти – различни марки, модели, цени, мощности, дизайн, допълнителни функции и т.н.

Вие вече сте взели решение да закупите климатик за вашите нужди от отопление и/или охлаждане, но не знаете на кой точно да се спрете. На модела от атрактивната реклама по ТВ, която се върти по няколко пъти на ден? Или на този който ползва вашият съсед или приятел? А може би на препоръчаният от търговеца?

Със сигурност искате добър климатик, но преди да направите своя избор изяснете си следните неща:За какво Ви е необходим климатикът – за отопление и/или за охлаждане?

КЛИМАТИЦИ ЗА ОХЛАЖДАНЕ
С охлаждане на помещения ще се справи всеки климатик, с правилно изчислена необходима мощност, имайки в предвид изложението и др. уреди излъчващи топлина.

Тук спокойно може да заложите на ниско бюджетен или среден клас климатик.

КЛИМАТИЦИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ
Когато климатикът ще се използва и за отопление е необходимо да се обърне повече внимание и на тези параметри:

Работен диапазон. Предлагат се модели, които работят до -10°С, -15°С, -20°С, -22°С, -25°С. Най-масовите модели работят до -15°С. Това не означава, Под тази температура те не спират да работят, но започват да отдават по-малко топлина. Не се препоръчват тези до – 10°С, когато се използват като основно отопление, тъй като вероятността да останете на студено през най-мразовитите дни е голяма.
Високите класове климатици работят безпроблемно и при екстремно ниски температури.

Обърнете внимание в кой географски район се намирате и как варират температурите през зимата.

Енергиен клас – модели от А до А+++.
Колкото по-висок е SCOP коефициента, съответно и енергийният клас на климатикът, толкова по-ниски ще са сметките за електричество през отоплителния сезон.

Шумови нива на външно и вътрешно тяло. По-високите нива при постоянно използване създават дискомфорт както за ползвателите, така и за съседите.
Инвертор и хипер инвертор
За да бъде комфортно и ефективно вашето отопление препоръчително е да се насочите от среден до към висок клас климатик, който е най-оптималният вариант. Първоначалната инвестиция ще е по-висока, но разходите за в бъдеще ще са по-ниски.

МОЩНОСТ НА КЛИМАТИКА
Правилно изчислената мощност гарантира безпроблемна и ефективна работа на климатика. Тя се изчислява въз основа на кубатурата, като се вземат в предвид и изолацията, изложението, дограмата и съседните помещения.

Тук би било добре да се консултирате с компетентни лица, защото:

В описанието на много модели от така нареченият разговорно климатик 12- е посочено, че отопляват помещения до 25кв.м, но това е при височина 2,6м и при идеални условия.
Един модел 12-ка отдава 3,5kw, а друг – 4,5kw. Разлика от 1kw, която може да доведе до недостатъчна мощност.
Също така например в сграда трябва да бъдат инсталирани климатици в помещения с еднаква кубатура – единият на партерния етаж, а др. в помещението над него. Тук идва тънкият момент – помещението на партера е със стена изцяло със стъклена витрина, ще бъде използвано за търговски цели и вратата ще се отваря често, под него се намира гараж. Помещението над него се използва за живеене – вместо стъклената витрина има малък прозорец, помещенията под и над него се отопляват. Тоест в тези помещения няма как еднакво да се справят климатици с една и съща мощност. Подобна е ситуацията и при еднаква кубатура на помещения – с южно и северно изложение, среден апартамент и апартамент с повече външни стени.
Климатикът работи най-добре в средно посочената мощност. Постоянната работа на максимална мощност води до по-високи сметки и до натоварване на компресора, което скъсява експлоатационният му живот. Ако изчислената мощност е на границата на максималната, то трябва да се ориентирате към по-мощен модел.

ТИПОВЕ КЛИМАТИЦИ
Високо стенни – най-масово използваните
Подово стенни – перфектни за отопление
Подово-таванни – подходящи са за помещения с ограничено пространство, без окачени тавани.
Касетъчни и канални – предназначени за по-големи помещения – офиси, банки, хотели, ресторанти, но могат да бъдат използвани и в жилища.
Колонни – предимно за големи помещения с високи тавани.
Мулти сплит системи – идеални за сгради с ограничение в мястото и разположението на външни тела.
ВЪЗМОЖНОСТ ЗА МОНТАЖ
Климатикът не е уред, който може да поставим в който ъгъл пожелаем. Трябва да се съобразят мястото и размерите на вътрешното тяло, разположението и достъпността до външното тяло, възможността за отвеждане на конденз, естетическата визия на тръбите при необходимост от по-дълъг тръбен път.

Така например в таванско помещение със скосени тавани високо стенният климатик не би бил подходящ вариант. Тук добро решение ще бъде подово стенният климатик.

Високо стенно вътрешно тяло не трябва да се монтира над гардероб, защото ще бъде възпрепятстван въздушният поток.

Пред подовото тяло трябва да има пространство.

Външното тяло не бива да се монтира на остъклена тераса.

Желателно е да има лесен достъп до външното тяло при последваща необходимост от обслужване.

Доверете се на квалифицирани инсталатори с опит, утвърдени в бранша и отговорни в извършваната от тях дейност.

Качествената инсталация е от значение за нормалната работа на уредите, в предвид тяхната спецификация.

МАРКА И МОДЕЛ
Заложете на марки, доказани във времето със своето качество и надеждност.

Проучете сервизното обслужване – както гаранционно, така и извънгаранционно. За да не се окажете притежател на уред за който няма резервни части и при необходимост от ремонт да няма кой да го извърши.

Разгледайте и възможните допълнителни екстри, които включват – w- fi контролер – за отдалечено управление чрез смартон, филтри за пречистване на въздуха, режим „бързо затопляне“, режим „поддържаща температура“, сензор за присъствие, регулиране на въздушният поток и др.

Ако вече сте си изяснили споменатото до тук по-лесно ще изберете и конкретният модел.

Остава въпросът с какъв бюджет разполагате и/или сте склонни да отделите. При ограничен бюджет, но с желание за нещо по-добро може да се възползвате от предложения за покупка със стоков кредит.

Климатикът е уред, който се закупува с цел дългосрочна, комфортна и ефективна употреба!

Не се колебайте, ако имате допълнителни въпроси да ги зададете!

Важното е да изберете най-добрият климатик, спрямо вашите нужди!а доверие и сътрудничество.

Полезни съвети за правилни настройки на климатика при охлаждане и отопление

Климатикът е уред, който е предназначен за отопление и/или охлаждане. За да изпълнява основните си функции и да осигурява комфортна обстановка е необходимо да бъде правилно настроен.

В обобщение на често задавани въпроси от ползватели на климатици ще отбележим няколко по-съществени от тях, със съответните отговори и препоръки от колегите с дългогодишен опит в сферата на климатизацията.

НАСТРОЙКИ В РЕЖИМ ОХЛАЖДАНЕ
Да изключваме ли климатикът през лятото? – зависи от конкретната ситуация.
Мнозина смятат, че е много икономично да оставят климатика им да работи през целия ден, дори когато няма никого у дома им.

Ако обаче през най-горещата част от деня, не сте си в къщи, по-разумно е да го изключвате преди да излезете и когато се приберете да го включите отново. Колкото по-горещо е навън, толкова на по-високи обороти работи климатикът ви и съответно консумира повече енергия.

Не задавайте твърди ниски температури
Когато се прибирате от дълъг и уморителен ден имате желание да се охладите възможно най-бързо и за тази цел задавате температурата на твърде ниска стойност. Но това не е правилният начин, тъй като независимо от това дали в стаята е 20 градуса или 35 градуса, климатикът ви ще изпомпва с една и съща сила прохладния въздух. Настройката на температурата само показва на уреда, кога да спре изпомпването на хладния въздух. Той ще продължи да работи дори когато температурата в стаята ви достигне идеалната за вас стойност. Ако тя е 21 градуса, а вие сте настроили устройството за 13 градуса, уреда ще продължи да охлажда докато температурата в стаята достигне 13 градуса, а това води до загуба на много ненужна енергия.

Не трябва разликата в температурата навън и в помещението да бъде повече от 10-12 °С, тоест ако навън е 38 °С, задайте на климатика минимум 26 °С. Резките промени в температурата не са полезни за здравето. Те причиняват стрес, световъртеж и преохлаждане на органима, което да доведо до настинка.

Позициониране на клапите
Правилното им поставяне е напред и нагоре – за естествено и равномерно разпределяне на охладеният въздух. Регулирайте и страничните посоки, в зависимост от местоположението на хората в помещенията – за да не духа директно в тях.

Ако следваме тези основни правила ще може да се насладим на по-благоприятни температури през горещото лято, без страх и риск да се разболеем. Единствено неправилната експлоатация води до простудяване и схващания.

НАСТРОЙКИ В РЕЖИМ ОТОПЛЕНИЕ
Не изключвайте климатикът през отоплителният сезон
Ако го изключвате – помещенията ще изстиват и ще бъде необходима много повече енергия, за да може да се компенсира получилата се температурна разлика. За това е по-добре да се остави включен. Така той ще поддържа зададената температура на ниски обороти и ще изразходва по-малко електроенергия.

Дори когато сте извън дома, вместо да изключвате климатика изцяло, препоръчително е да го настроите в режим на работа при 17-18°C. Ако оставите климатика да работи през целия ден, когато ви няма, после много по-лесно ще достигнете до желаната температура (напр. 20°C), тъй като жилището няма да се е изстудило и климатикът ще работи нормално, без да влиза в интензивен режим на работа и няма да се нуждае от много електроенергия, за да затопли помещението.

Не настройвайте климатика на максимална мощност за дълъг период.
Това значително ще увеличи разхода за енергия, както и ще предизвика по-голямо количество конденз на външното тяло, респективно по-често натрупване на лед и влизане в режим дефрост (размразяване). По време на този режим, климатика не вкарва топъл въздух, но консумира енергия за да размрази външното тяло.

Задавайте температурни настройки ~23~25˚С, а когато не сте у дома между 19~20˚С, за да поддържате помещението топло.
Изберете автоматичен режим на вентилатора и насочете клапите надолу, за да се затопли пода и естествено топлия въздух да се издигне и разпредели равномерно в помещението.
Независимо от това дали използвате вашият климатик в режим на отопление или охлаждане, не забравяйте редовно да почиствате филтрите и да осигурявате и професионална поддръжка!

Инверторна мони-сплит система SOYAL

Енергиен клас: A+++ / A+++

G10 инвертор

SCOP = 5.1

WiFi управление

Интелигентна система за обезскрежаване

Сензор за движение, следящ присъствието на хора, осигуряващ няколко режима на въздушния поток

Независимо, синхронизирано или централизирано настройване на въздушния поток

Функция „Отклоняване на въздушния поток от хора“

Функция „Заобикалящ въздушен поток“

Функция „Следящ хората въздушен поток“

Функция „Стоп/Старт, когато няма присъствие на хора“

Уголемена турбина на вентилатора (120 mm), гарантираща по-ниски нива на шум

Отделни мотори на въздушните клапи, инсталирани в двата края на вътрешното тяло

Охлаждане: -15°C~+52°С

Отопление: -25°C~+24°C

Standby режим

Топъл старт

Автоматичен рестарт при спиране и последващо възстановаяване на електрическото захранване

Таймер

Самодиагностика

Bluefin покритие на външния топлообменник

Техническа характеристика

Цени

Въздухопречистватели от GREE

Въздухопречистватели от GREE

GCS260 • Въздухопречиствател с овлажнител

Мобилен

До 240 m³/h

Предварителен филтър

Електростатичен филтър

Филтър активен въглен

Йонизатор

GCF350 • Въздухопречиствател с WiFi управление

Мобилен

До 350 m³/h

Композитен HEPA филтър

Предварителен филтър

Филтър модифициран активен въглен

Композитен хартиен филтър

Специално защитно покритие

WiFi управление

5 скорости

GCF450 • Въздухопречиствател с WiFi управление

Въздухопречиствател с WiFi управление

Спецификации:

Мобилен

До 450 m³/h

Предварителен филтър

Филтър активен въглен

Композитен HEPA филтър

Антибактериална лампа с озон

Антибактериална лампа с озон

Антибактериалните лампи излъчват UVC светлина, която в комбинация с озона убива 99,9 % от бактериите, вирусите и дори кърлежите в помещението. Тези светлинни тела намират приложение в училищата, хотелите, детските градини, офисите, а благодарение на V-TAC вече можете да ги използвате и в собствения си дом. Те покриват площ от 60 кв. м. на 360 градуса.

Едно от най-важните предимства на тези лампи е, че са лесно преносими и с компактните си размери – 14/15/43,7 см могат да бъдат винаги с вас – на вилата, на почивка или къмпинг. Имат и изключително дълъг живот от 6 000 часа, а излъчвателите – бактерицидните пури са сменяеми. Друго предимство е, че вършат перфектна работа при ниска мощност – едва 38 W.

Важно е да се отбележи, че когато тези лампи работят в затворено помещение хора, животни и растения трябва да бъдат извън него. С цел защита на пускащия лампата, времето за старт е 10 секунди. След стерилизация се препоръчва помещението да се проветри за 20-30 минути.

Благодарение на двойната си защита – UV и озон тези лампи са перфектния избор за превенция в епидемиологичната обстановка, в която живеем през последните месеци. Те дезинфекцират въздуха и повърхностите и предлагат възможност за връщане към нормалния живот – безопасна работа в офиса или посещение на ресторанти и хотели.

Инверторна мони-сплит система SOYAL

Енергиен клас: A+++ / A+++

G10 инвертор

SCOP = 5.1

WiFi управление

Интелигентна система за обезскрежаване

Сензор за движение, следящ присъствието на хора, осигуряващ няколко режима на въздушния поток

Независимо, синхронизирано или централизирано настройване на въздушния поток

Функция „Отклоняване на въздушния поток от хора“

Функция „Заобикалящ въздушен поток“

Функция „Следящ хората въздушен поток“

Функция „Стоп/Старт, когато няма присъствие на хора“

Уголемена турбина на вентилатора (120 mm), гарантираща по-ниски нива на шум

Отделни мотори на въздушните клапи, инсталирани в двата края на вътрешното тяло

Охлаждане: -15°C~+52°С

Отопление: -25°C~+24°C

Standby режим

Топъл старт

Автоматичен рестарт при спиране и последващо възстановаяване на електрическото захранване

Таймер

Самодиагностика

Bluefin покритие на външния топлообменник

Техническа характеристика

Цени

Въздухопречистватели от GREE

Въздухопречистватели от GREE

GCS260 • Въздухопречиствател с овлажнител

Мобилен

До 240 m³/h

Предварителен филтър

Електростатичен филтър

Филтър активен въглен

Йонизатор

GCF350 • Въздухопречиствател с WiFi управление

Мобилен

До 350 m³/h

Композитен HEPA филтър

Предварителен филтър

Филтър модифициран активен въглен

Композитен хартиен филтър

Специално защитно покритие

WiFi управление

5 скорости

GCF450 • Въздухопречиствател с WiFi управление

Въздухопречиствател с WiFi управление

Спецификации:

Мобилен

До 450 m³/h

Предварителен филтър

Филтър активен въглен

Композитен HEPA филтър

Антибактериална лампа с озон

Антибактериална лампа с озон

Антибактериалните лампи излъчват UVC светлина, която в комбинация с озона убива 99,9 % от бактериите, вирусите и дори кърлежите в помещението. Тези светлинни тела намират приложение в училищата, хотелите, детските градини, офисите, а благодарение на V-TAC вече можете да ги използвате и в собствения си дом. Те покриват площ от 60 кв. м. на 360 градуса.

Едно от най-важните предимства на тези лампи е, че са лесно преносими и с компактните си размери – 14/15/43,7 см могат да бъдат винаги с вас – на вилата, на почивка или къмпинг. Имат и изключително дълъг живот от 6 000 часа, а излъчвателите – бактерицидните пури са сменяеми. Друго предимство е, че вършат перфектна работа при ниска мощност – едва 38 W.

Важно е да се отбележи, че когато тези лампи работят в затворено помещение хора, животни и растения трябва да бъдат извън него. С цел защита на пускащия лампата, времето за старт е 10 секунди. След стерилизация се препоръчва помещението да се проветри за 20-30 минути.

Благодарение на двойната си защита – UV и озон тези лампи са перфектния избор за превенция в епидемиологичната обстановка, в която живеем през последните месеци. Те дезинфекцират въздуха и повърхностите и предлагат възможност за връщане към нормалния живот – безопасна работа в офиса или посещение на ресторанти и хотели.

Проект по ОП "Иновации и конкурентоспособност"

Проект по ОП „Иновации и конкурентоспособност“

20.10.2020